Unravelling the Dark Matter Mystery

Europe/London
IPPP, Durham University

IPPP, Durham University

Nassim Bozorgnia (IPPP), David G. Cerdeño (IPPP, Durham University), Francesc Ferrer
Description

The purpose of this workshop is to discuss and share new developments, experimental and theoretical, that can shed light on the nature of the dark matter in the Universe.

To facilitate the interaction between participants we plan to have a limited number of talks (one in the morning and one in the afternoon) followed by in depth discussion.

We will focus on a small number of areas/projects including:

  • Detection of low-mass dark matter.
  • Self-interacting dark matter.
  • Velocity dependent dark-matter annihilation.
  • Axion miniclusters

**** IMPORTANT ****

The meeting will take place in four different locations (due to space limitations), please check the timetable and the following map to find the right room!

https://drive.google.com/open?id=18su0qJSvlnD1lc3yCSsHhiQbDX4eZVbp&usp=sharing

  • MONDAY
    Lindisfarne Centre (morning)
    James Knott Room (afternoon)
     
  • TUESDAY
    Van Mildert College 
     
  • WEDNESDAY
    James Knott Room (morning)
    IPPP, OC218 (afternoon)
     
  • THURSDAY
    Van Mildert College (morning)
    IPPP, OC218 (afternoon)
     
  • FRIDAY
    James Knott Room

 

Registration
Registration to Unravelling the Dark Matter Mystery
Participants
  • Alexis Plascencia
  • Andrew Cheek
  • Andrew Robertson
  • Bryan Zaldivar
  • David G. Cerdeño
  • Elias Lopez Asamar
  • Elliott Reid
  • Francesc Ferrer
  • Francesco D'Eramo
  • Jakub Scholtz
  • Joey Reiness
  • Kostas Nikolopoulos
  • Luca Di Luzio
  • Mikael Chala
  • Nassim Bozorgnia
  • Riccardo Catena
  • Shankha Banerjee
  • Thomas Schwetz
    • 09:30 10:00
      Registration and Coffee 30m Lindisfarne Centre

      Lindisfarne Centre

      St Aidans College
    • 10:00 10:15
      Introduction 15m Lindisfarne Centre

      Lindisfarne Centre

      Speaker: Nassim Bozorgnia
    • 10:15 11:45
      Sub-GeV thermal relics and indirect detection 1h 30m Lindisfarne Centre

      Lindisfarne Centre

      St Aidans College
      Speaker: Francesco d'Eramo
    • 14:00 15:30
      Signatures of Earth-scattering in the direct detection of sub-GeV Dark Matter 1h 30m James Knott Room (Physics Department)

      James Knott Room

      Physics Department

      Physics Department
      Speaker: Riccardo Catena
    • 15:30 16:00
      Coffee 30m James Knott Room, Physics Department

      James Knott Room, Physics Department

    • 09:30 10:00
      Coffee 30m Ustinov Room (Van Mildert College)

      Ustinov Room

      Van Mildert College

    • 10:00 11:30
      Axion Miniclusters 1h 30m Ustinov Room (Van Mildert College)

      Ustinov Room

      Van Mildert College

      Van Mildert College
      Speaker: Thomas Schwetz
    • 14:00 15:30
      Indirect detection of DM with velocity dependent interactions 1h 30m Ustinov Room (Van Mildert College)

      Ustinov Room

      Van Mildert College

      Van Mildert College
      Speaker: Francesc Ferrer
    • 15:30 16:00
      Coffee 30m Ustinov Room (Van Mildert College)

      Ustinov Room

      Van Mildert College

    • 19:30 21:30
      Workshop Dinner 2h Finbarr's Restaurant

      Finbarr's Restaurant

    • 09:30 10:00
      Coffee 30m James Knott Room, Physics Department

      James Knott Room, Physics Department

    • 10:00 11:30
      Self-interacting dark matter: model building 1h 30m James Knott Room (Physics Department)

      James Knott Room

      Physics Department

      Physics Department
      Speaker: Bryan Zaldivar
    • 14:00 15:30
      Self-interacting dark matter simulations 1h 30m OC218 (IPPP)

      OC218

      IPPP

      Speaker: Andrew Robertson
    • 15:30 16:00
      Coffee 30m IPPP

      IPPP

    • 09:30 10:00
      Coffee 30m Ustinov Room (Van Mildert College)

      Ustinov Room

      Van Mildert College

    • 10:00 11:30
      Search for light Dark Matter with NEWS-G 1h 30m Ustinov Room (Van Mildert College)

      Ustinov Room

      Van Mildert College

      Van Mildert College
      Speaker: Kostas Nikolopoulos (University of Birmingham)
    • 11:30 14:00
      Excursion 2h 30m
    • 14:00 15:00
      IPPP Seminar: On the robustness of the primordial power spectrum in renormalized Higgs inflation OC218, IPPP

      OC218, IPPP

    • 15:00 15:30
      RAPIDD tutorial: a quick look at a new tool for direct detection analysis 30m OC218, IPPP

      OC218, IPPP

      Speaker: Andrew Cheek (IPPP, Durham University)
    • 15:30 16:00
      Coffee 30m IPPP

      IPPP

    • 09:30 10:00
      Coffee 30m James Knott Room, Physics Department

      James Knott Room, Physics Department

    • 10:00 11:30
      Round Table Discussion 1h 30m James Knott Room, Physics Department

      James Knott Room, Physics Department

Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×