YETI'07: Statistical methods

Europe/London
IPPP

IPPP

Description
The Young Experimentalists and Theorists Institute aims to gather UK HEP aims to promote interaction between the two halves of the PP community at the early career stage and encourage interest in phenomenology. Talks and discussion sessions are at a non-expert/intermediate level. The theme of YETI'07 is the statistical treatment of data with the emphasis on methods used for the analysis of small samples, e.g. confidence intervals and limit setting. A thorough knowledge of statistical methods and their limitations is vital for the analysis of data and for determining the significance of a signal that might lead to a discovery. Furthermore, future discoveries are likely to rely heavily on methods that can be used to treat low statistics samples as most signals of interest come from rare decays that have to be extracted from a large-background environment. Many students' graduate physics courses cover statistical methods to some degree, but even these students often find themselves lacking the tools they need for their specific problem or are unsure about the region of applicability of the methods they have learnt. YETI'07 aims to give all students a solid understanding of the statistical methods required in most particle physics analyses. An introductory set of lectures will be given by Dr. Glen Cowan which will be supplemented by hands-on training in standard computational tools like ROOT and MINUIT led by Dr Adrian Bevan. Talks from members of various experiments who will demonstrate how statistical methods are applied in practice to real data in small statistics analyses, e.g. Higgs-like events at LEP, rare B decays at BaBar, extra dimension searches at the Tevatron/LHC and isolated leptons at ZEUS/H1. Afternoon sessions will be devoted to computational classes. The meeting is sponsored by the IPPP; meals, accommodation and travel within the UK will be provided free of charge. Organizing committee: Ilija Bizjak, Katherine Korcsak-Gorzo, Filimon Gounaris, Andrew Tedder Local Organizing committee: Andy Buckley, Nigel Glover, Keith Hamilton
    • 9:00 AM 10:30 AM
      Probability 1h 30m
      Speaker: Glen Cowan (RHUL)
      Slides
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee 30m
    • 11:00 AM 12:30 PM
      Statistical Tests 1h 30m
      Speaker: Glen Cowan (RHUL)
      Slides
    • 12:30 PM 2:15 PM
      Lunch 1h 45m
    • 2:15 PM 3:30 PM
      Demonstration 1 1h 15m
      Speaker: Adrian Bevan (QMUL)
      more information
      Slides
    • 3:30 PM 4:00 PM
      Coffee 30m
    • 4:00 PM 5:30 PM
      Demonstration 2 1h 30m
      Speaker: Adrian Bevan (QMUL)
      more information
      Slides
    • 5:30 PM 6:00 PM
      Troubleshoot 30m
      Speakers: Adrian Bevan (QMUL), Glen Cowan (RHUL)
    • 9:00 AM 10:30 AM
      Parameter Estimation 1h 30m
      Speaker: Glen Cowan (RHUL)
      Slides
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee 30m
    • 11:00 AM 11:45 AM
      Isolated leptons at H1/ZEUS 45m
      Speaker: James Ferrando (Glasgow)
      Slides
    • 11:45 AM 12:30 PM
      Higgs searches at LEP 45m
      Speaker: Nikos Konstantinidis (UCL)
      Slides
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m
    • 2:00 PM 2:30 PM
      LHC promotion 30m
      Speaker: Prof. Mike Green (RHUL)
      Slides
    • 2:30 PM 4:00 PM
      Demonstration 3 1h 30m
      Speaker: Adrian Bevan (QMUL)
      more information
      Slides
    • 4:00 PM 4:30 PM
      Coffee 30m
    • 4:30 PM 5:30 PM
      Intervals and limits 1h
      Speaker: Glen Cowan (RHUL)
      Slides
    • 5:30 PM 6:00 PM
      Troubleshoot 30m
      Speakers: Adrian Bevan (QMUL), Glen Cowan (RHUL), James Ferrando, Nikos Konstantinidis (UCL)
    • 9:15 AM 10:00 AM
      Extra dimension searches at the LHC/TEVATRON 45m
      Speaker: Tracey Berry (RHUL)
      Slides
    • 10:00 AM 10:45 AM
      A comparison of the frequentist and the Bayesian parametric inference 45m
      Speaker: Tomaz Podobnik (Physics Department, Ljubljana)
      Paper
      Slides
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Coffee 30m
    • 11:30 AM 12:30 PM
      Systematic uncertainties 1h
      Speaker: Glen Cowan (RHUL)
      Slides
    • 12:45 PM 1:45 PM
      Lunch - and departure 1h