YETI'08: from the Tevatron to the LHC and beyond

Europe/London
Description
The Young Experimentalists and Theorists Institute aims to promote interaction between the two halves of the PP community at the early career stage and encourage interest in phenomenology. Talks and discussion sessions are at a non-expert/intermediate level. The emphasis of YETI'08 is on what has been learned at the Tevatron, and how that will impact on the LHC. We will review various aspects of the experimental measurements, such as the importance of the trigger, the jet energy scale, the missing transverse momentum measurement and diffractive production as well as extracting physics with bottom quarks and the top quark analysis. On the theory side, we will review Higgs and supersymmetric Higgs phenomenology, (particularly the differences between the MSSM and the NMSSM), other exotic Higgs models, tools for studying supersymmetry and a discussion of the differences between different models with extra dimensions. The hands-on sessions feature the MADGRAPH and SHERPA programs. We will compute the same set of physical observables with each program, culminating in a comparison both with each other and with available data from the Tevatron. As well as learning how to use each tool, the comparison will improve understanding of the limitations of the tools.
    • 9:00 AM 9:05 AM
      Introduction 5m
      Speaker: Nigel Glover (IPPP, Durham University)
    • 9:05 AM 9:35 AM
      The trigger 30m
      Speaker: Emily Nurse (UCL)
      Slides
    • 9:35 AM 10:05 AM
      The jet energy scale 30m
      Speaker: Andy Mehta (Liverpool)
      Paper
    • 10:05 AM 10:35 AM
      Missing transverse energy 30m
      Speaker: Chris Hays (Oxford)
      Slides
    • 10:35 AM 11:05 AM
      Tau identification 30m
      Speaker: Stefan Soldner-Rembold (Manchester)
      Slides
    • 11:05 AM 11:30 AM
      coffee 25m
    • 11:30 AM 12:00 PM
      B physics 30m
      Speaker: Sinead Farrington (Oxford)
      Slides
    • 12:00 PM 12:30 PM
      Top physics 30m
      Speaker: Christian Schwanenberger (Manchester)
      Slides
    • 12:30 PM 1:00 PM
      Diffractive production 30m
      Speaker: Andy Pilkington (Manchester)
      Slides
    • 1:15 PM 2:15 PM
      Lunch - Grey College 1h
    • 2:15 PM 4:15 PM
      Madgraph hands-on session 2h
      Speakers: Michel Herquet (CPPP, Louvain), Rikkert Frederix (CPPP, Louvain)
      Paper
      Slides
    • 4:15 PM 4:45 PM
      coffee 30m
    • 4:45 PM 6:45 PM
      Madgraph hands-on session 2h
      Speakers: Michel Herquet (CPPP, Louvain), Rikkert Frederix (CPPP, Louvain)
    • 7:15 PM 8:15 PM
      Dinner - Grey College 1h
    • 9:20 AM 10:05 AM
      Higgs and supersymmetric Higgs phenomenology 45m
      Speaker: David Miller (Glasgow)
      Slides
    • 10:05 AM 10:40 AM
      Exotic Higgs phenomenology 35m
      Speaker: Jochum van der Bij (Freiburg)
      Slides
    • 10:40 AM 11:00 AM
      coffee 20m
    • 11:00 AM 11:40 AM
      Tools for supersymmetric phenomenology 40m
      Speaker: Ben Allanach (Cambridge)
      Slides
    • 11:40 AM 12:20 PM
      Extra dimension models 40m
      Speaker: Nick Evans (Southampton)
      Slides
    • 12:20 PM 1:00 PM
      BSM effects in flavour physics 40m
      Speaker: Tobias Hurth (CERN)
      Slides
    • 1:15 PM 2:15 PM
      Lunch - Grey College 1h
    • 2:15 PM 4:15 PM
      SHERPA hands-on session 2h
      Speakers: Frank Krauss (IPPP), Stefan Hoeche (IPPP)
    • 4:15 PM 4:45 PM
      coffee 30m
    • 4:45 PM 6:45 PM
      SHERPA hands-on session 2h
      Speakers: Frank Krauss (IPPP), Stefan Hoeche (IPPP)
    • 7:15 PM 8:15 PM
      Dinner - Grey College 1h
    • 9:15 AM 10:30 AM
      Comparing Madgraph, SHERPA and data 1h 15m
      Speakers: Frank Krauss (IPPP), Michel Herquet (CPPP, Louvain)
    • 10:30 AM 11:15 AM
      Discovery physics at the LHC 45m
      Speaker: Antonella de Santo (RHUL)
      Slides
    • 11:15 AM 11:45 AM
      coffee 30m
    • 11:45 AM 12:45 PM
      Beyond the LHC 1h
      Speaker: Georg Weiglein (IPPP)
      Slides
    • 1:15 PM 2:15 PM
      Lunch - Grey College 1h