Annual Theory Meeting

Europe/London
TLC042 (Teaching and Learning Centre)

TLC042

Teaching and Learning Centre

Durham University Lower Mount Joy (Science Site)
Michael Spannowsky (IPPP, Durham University)
Description

PosterThe Annual Theory Christmas Meeting will again be held in Durham, 13-15th December, hosted and organised by the Centre for Particle Theory, UKLFT, FPUK and the IPPP. Following tradition, we use the format of three days of talks from world-class speakers reviewing the latest developments in the key areas of our subject. 

Organisation Committee:
Francesca Chadha-Day (IPPP)
Inaki Garcia Etxebarria (Durham)
Simon Hands (Liverpool)
Neil Lambert (KCL)
Arthur Lipstein (Durham)
Simon Ross (Durham)
Michael Spannowsky (IPPP)
Jessica Turner (IPPP)

 

All sessions of the 55th edition of the Annual Theory Meeting can be attended remotely via zoom using this link:

 

Confirmed speakers are:

Richard Ball (Edinburgh)
Zohreh Davoudi (Maryland)
Herbert Dreiner (Bonn)
Claude Duhr (Bonn)
Netta Engelhardt (MIT)
Monica Guica (Saclay)
Subir Sarkar (Oxford)
Davide Vadacchino (Plymouth)
Danny van Dyk (Durham)
Andreas Weiler (TUM)
Alexander Zhiboedov (CERN)

    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m Collingwood College

      Collingwood College

    • 2:00 PM 4:00 PM
      Session 1 2h TLC042

      TLC042

      Teaching and Learning Centre

      Durham University Lower Mount Joy (Science Site)
      • Novel methods for scattering amplitudes 1h
        Speaker: Alexander Zhiboedov (CERN)
      • T Tbar deformations 1h
        Speaker: Monica Guica (Saclay)
    • 4:00 PM 4:30 PM
      Break 30m TLC042

      TLC042

      Teaching and Learning Centre

      Durham University Lower Mount Joy (Science Site)
    • 4:30 PM 6:30 PM
      Session 2 2h TLC042

      TLC042

      Teaching and Learning Centre

      Durham University Lower Mount Joy (Science Site)
      • Topics in Quantum Information and Holography 1h
        Speaker: Netta Engelhardt (MIT)
      • Outreach & the Physics Show 1h
        Speaker: Herbert Dreiner (Bonn)
    • 6:30 PM 8:00 PM
      Dinner 1h 30m Collingwood College

      Collingwood College

    • 8:00 AM 8:45 AM
      Breakfast 45m Collingwood College

      Collingwood College

    • 9:00 AM 11:00 AM
      Session 3 2h TLC042

      TLC042

      Teaching and Learning Centre

      Durham University Lower Mount Joy (Science Site)
      • Partons at the LHC 1h

        The analysis of inclusive processes at the LHC, both in the Standard Model and beyond, relies on precise and accurate information on the distribution of the partons in the proton. In turn, LHC data are increasingly being used as input to the determination of the parton distributions themselves. We will describe how machine learning may be used to eliminate model dependence in these determinations, making them more accurate and precise, and thus enhancing the discovery potential of the LHC.

        Speaker: Richard Ball (Edinburgh)
      • Precision calculations for the LHC 1h
        Speaker: Claude Duhr (Bonn)
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Break 30m TLC042

      TLC042

      Teaching and Learning Centre

      Durham University Lower Mount Joy (Science Site)
    • 11:30 AM 12:30 PM
      Session 4 1h TLC042

      TLC042

      Teaching and Learning Centre

      Durham University Lower Mount Joy (Science Site)
      • Electroweak-scale model building and its phenomenology 1h
        Speaker: Andreas Weiler (TU Munich)
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m Collingwood College

      Collingwood College

    • 2:00 PM 4:00 PM
      Session 5 2h TLC042

      TLC042

      Teaching and Learning Centre

      Durham University Lower Mount Joy (Science Site)
      • Symmetry breaking on the lattice 1h
        Speaker: Davide Vadacchino (Plymouth)
      • Quantum Simulations for Field Theories 1h
        Speaker: Zohreh Davoudi (Maryland)
    • 4:00 PM 4:30 PM
      Break 30m TLC042

      TLC042

      Teaching and Learning Centre

      Durham University Lower Mount Joy (Science Site)
    • 4:30 PM 5:30 PM
      Session 6 1h TLC042

      TLC042

      Teaching and Learning Centre

      Durham University Lower Mount Joy (Science Site)
      • A challenge to the standard cosmological model 1h

        In the ΛCDM cosmological model the Universe is assumed to be isotropic & homogeneous when averaged on large scales. That the CMB has a dipole anisotropy is interpreted as due to our peculiar motion because of local inhomogeneity. There should then be a similar dipole in the sky distribution of high redshift sources. Using catalogues of radio sources and quasars we find that this expectation is rejected at >5σ, i.e. the distribution of distant matter is not isotropic in the 'CMB frame’. This calls into question the standard practice of boosting to this frame to analyse cosmological data, in particular to infer an isotropic acceleration of the Hubble expansion rate from supernovae, which is then interpreted as due to Λ.

        Speaker: Subir Sarkar (Oxford)
    • 6:00 PM 7:30 PM
      Dinner 1h 30m Collingwood College

      Collingwood College

    • 8:00 AM 8:45 AM
      Breakfast 45m TLC042

      TLC042

      Teaching and Learning Centre

      Durham University Lower Mount Joy (Science Site)
    • 9:00 AM 10:00 AM
      Session 7 1h TLC042

      TLC042

      Teaching and Learning Centre

      Durham University Lower Mount Joy (Science Site)
      • Overview Flavour Measurements and Anomalies 1h
        Speaker: Danny van Dyk (IPPP)
    • 10:00 AM 10:30 AM
      Break 30m TLC042

      TLC042

      Teaching and Learning Centre

      Durham University Lower Mount Joy (Science Site)
    • 10:30 AM 12:30 PM
      STFC Townhall Meeting 2h TLC042

      TLC042

      Teaching and Learning Centre

      Durham University Lower Mount Joy (Science Site)
      • Overview CoG process and outcomes 1h
        Speaker: Nicholas Evans (Southampton)
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m Collingwood College

      Collingwood College